Läckor i stockholm

Asfaltsgruppens uppdrag för Stockholm Vatten och Avfall

Sedan 2020 har Asfaltsgruppen haft uppdraget av Stockholm Vatten och Avfall att återställa asfalt efter vattenläckor. Ansvarsområdet är Söderort samt Huddinge kommun.

Arbetsledare Thomas Fuchs och Karim Echelhi planerar och styr denna verksamhet från Asfaltgruppens Stockholmskontor i Tumba.

– Vanligen rör det sig om mindre lagningar efter vattenläckage, berättar Thomas. Det är ofta små lagningar och då är det ett spriderteam som åker ut. Då brukar det handla om att asfaltera någonstans mellan 5 och 80 kvadratmeter. Men ibland blir det större jobb, som när det varit en riktigt stor läcka, och då behöver jag skicka ut en asfaltsläggare istället.

Stockholm lagning efter vattenläcka

Lagar asfalt året om

Till skillnad från annat asfaltarbete tar inte detta uppdrag paus under vintern. Vattenläckor uppstår hela tiden och Stockholmstrafiken måste kunna flyta på som vanligt hela året.

– Från december till mars gör vi så kallade vinterlappar, förklarar Thomas. Då lägger vi bara igen hålen med AG. Det är tillfälliga lagningar som bara ska hålla över vintern, för att sedan ersättas med permanenta lagningar. De permanenta planerar jag upp när våren kommer och i mitten av juli är vi klara med dem.

Resten av säsongen gör hans spriderteam lagningen direkt med asfalt.

– Sommarlappar är de vanliga uppdragen där vi åker ut efter en vattenläcka och återställer vägen, fortsätter Thomas. Oftast har de som lagat läckan redan förberett, så att vi bara behöver komma och lägga på asfalten.

Stockholm lagning efter vattenläcka

Snabba Ryck

För dessa jobb har Thomas och hans team vanligen 5 dagar på sig, men vissa jobb är det mer bråttom med.

– Ibland får vi in ”beordrade jobb”. Det innebär att lagningen måste vara klar inom 24 timmar från det att vi fick ordern. Och om lagningen är på ett kritiskt ställe i trafiken, kan det vara ännu kortare tidsfrist och till och med före ett specifikt klockslag, för att minimera onödiga trafikstörningar.

När väl asfalten är lagad är det ofta andra saker som också behöver fixas på platsen för lagningen.

– Inte sällan är det mer som behöver återställas förutom asfalten, såsom kantsten, plattläggning, linjemålning osv och ibland är det inte ens asfalt utan bara stenläggning, avslutar Thomas.

Vill du bli en av oss?